landingpage (2).png

Fra prat til action: mer mangfold i kulturlivet nå!

Velkommen til Norges første digitale kompetanse- lab om mangfoldsarbeid på, foran og bak scenen for kulturinstitusjoner og profesjonelle arrangører.

13. & 14. okt 2020 

Gratis

KORT OM LABEN

2

Dager, live & online

13

Innholdsleverandører

3

Unike og Interaktive kurs og workshop
Umar%20Ashraf%20BILD_edited.jpg
Påmelding er gratis
med...
Michelle%20A_edited.jpg

FOREDRAG

Umar Ashraf

Umar%20Ashraf%20BILD_edited.jpg

kommunikasjons ekspert, skribent og forfatter

I LABen lærer han deg mer om hvordan du lykkes med mangfoldskommunikasjon.

Umar Ashraf jobber til daglig som Spesialrådgiver innen kommunikasjon for Oslo universitetssykehus. Han er styreleder i Mental Helse Oslo, styremedlem i kommunikasjonsforeningen, og sitter i flere offentlige likestillings- mangfolds og inkluderingsforaer og ressursgrupper. Ashraf har tidligere jobbet for blant annet Likestillings- og diskrimineringsombudet og andre offentlige og ideelle aktører. Ashraf er også en sakprosaforfatter, og en aktiv samfunnsdebattant og foredragsholder med fokus på mangfold og inkludering.

Michelle%20A_edited.jpg

Michelle A. Tisdel

PhD, sosialantropolog og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket

Sosialantropolog Michelle A. Tisdel deler observasjoner og erfaringer fra arbeidet med det nordiske nettverket for kunstmuseer under prosjektet Inkluderende kulturliv i Norden (2018-2020).

Hva menes det med mangfold og hvem kan dra nytte av det? Mangfold kan betraktes som forhold, kvalitet, ressurs og kompetanse. Kulturinstitusjoner kan dra nytte av disse fra hovedinngangen til styret.

Anders Bettum

Førstekonservator (PhD) og museums forskningskoordinator

Anders Bettum fra Interkulturelt Museum fronter i LABen gode caser fra inkluderende kulturarbeid.

Bettum jobber som førstekonservator ved Interkulturelt Museum i Oslo, og har vært koordinator for Det nasjonale museumsnettverket for minoriteter og kulturelt mangfold (Mangfoldsnettverket) siden 2014. Han har en PhD i religionshistorie fra Universitetet i Oslo, og har publisert artikler og bøker om museum, religion, arkeologi og kulturelt mangfold. Han var redaktør og bidragsyter til Mangfoldsnettverkets utgivelse Et inkluderende museum – kulturelt mangfold i praksis (Museumsforlaget 2018), og bidrar også til nettverkets pågående prosjekt Uenighetsfellesskap.

Monica N. Ifejilika

En av initiativtakerne til foreningen INN

Vi skal INN - for et kulturliv med mer plass til flere

Etablert i 2020, INN fremmer flerkulturelt mangfold på tvers av det norske kulturfeltet, og representerer kunstnere og kulturarbeidere med nasjonal og etnisk minoritetsbakgrunn. INN mener kunstnere og kulturaktører med minoritetsbakgrunn selv må være med å utvikle tiltak og strategier som sikrer bred representasjon blant beslutningstakerne på feltet. 

 

Monica N. Ifejilika forteller om foreningen og om hvorfor dette arbeidet er så viktig akkurat nå og hvordan vi alle kan bidra.

 
 
 
 
 
Globuskonferansen2019_2
 

WORKSHOP

Verksted om rasisme i kulturlivet 

Velkommen til en digital workshop om rasisme i kunst- og kulturlivet. 

TrAPs workshop er inspirert av Robin DiAngelo som blant annet har skrevet bøkene «White Fragility: Why It’s So Hard for White People to Talk about Racism» og «What Does It Mean to Be White». 

«White fragility» er hvite menneskers ubehag og forsvarsposisjon i konfrontasjon med informasjon om ulikheter mellom etnisiteter og urettferdigheten knytta til dette. Dermed er denne skjørheten til hinder for å bli kvitt rasismen. Men hva betyr dette for oss, og hva kan vi gjøre med det?

 

Målet er å utvikle en felles forståelse av hvordan rasisme i kulturlivet kan se ut og hvordan vi kan bekjempe den. Gjennom øvelser og gruppearbeid er det dette vi skal finne ut av! Og hvis vi kan snakke ærlig om problemene, kan vi skape en faktisk fremgang!

Om workshop holderne

  • Namra Saleem er musiker, har jobbet som journalist i blant annet NRK og er i dag informasjonsrådgiver i TrAP.  

  • Hilde Ghosh Maisey er daglig leder av TrAP, en uavhengig kunstprodusent og pådriver for økt mangfold i norsk kulturliv. Tidligere har hun arbeidet som fotograf, konseptuell brukskunstner og vært styreleder for Forbundet Frie Fotografer og Fotogalleriet.

TrAPs workshop om rasisme

13. oktober kl 10.15-11.30

EN-TIL-EN MENTOR-SAMTALE MED EN "KRITISK VENN"

Under LABen får 9 institusjoner et unikt tilbud om å booke en en-til-en konsulent-time med en Kritisk venn og få tilbakemelding/ råd på spesifikke utfordringer de har rundt mangfold.
* Dere må sende informasjon og dokumentasjon på den konkrete utfordringen i forkant av samtalen.

 

Critical Friends "Kritiske venner" er et nettverk av kunstnere fra de nordiske landene, som alle har flerkulturell bakgrunn og strategisk mangfoldskompetanse. En kritisk venn er en «en alliert som vil prosjektets beste. Og som bringer sin kompetanse inn og gir innspill og konstruktiv kritikk for å oppnå målene.» De siste tre årene har Critical Friends gitt konstruktiv kritikk til blant annet nordiske kulturskoler, museer, og biblioteker. 

Meld interesse NÅ for å bli blant de 9 som får tilbudet.

Thomas Talawa Prestø 

Alexander Montgomery-Andersen

Ninos Josef 

Bide: Ninos Josef

Foto kredit: Sören Vilks/Dramaten

En-til-en mentorsamtale (kun 9 plasser tilgjengelig)

14. oktober.

 

INTERKULTUR

LAB 2020

Interkultur LAB 2020- Norges første kompetanselab for økt representasjon i kulturlivet samler noen av landets fremste eksperter på flerkulturell kommunikasjon og kulturarbeid.  

 

I denne LABen får du tilgang på inspirerende video-innlegg, aktiverende workshop og en-til-en mentor-samtaler.   

 

Du kan høre på materiale når og hvor du ønsker innenfor de to dagene, bortsett fra workshopen og mentorsamtalene, som skjer på spesifikke tidspunkt.  

 

Vi håper LABen gir dere konkrete verktøy til å jobbe videre i egen institusjon – for dersom vi vil ha reel endring må ting gjøres annerledes i egen organisasjon.   

 

  • Du får høre fra nyetablerte Foreningen INN om hvorfor, hvor og hvordan de skal inn!

  • Kommunikasjonsekspert Umar Ashraf lærer oss om mangfold kommunikasjon   

  • Sosialantropolog Michelle A. Tisdel deler erfaringer fra et nylig prosjekt med nordiske kunstmuseer. 

  • Anders Bettum fra Interkulturelt Museum fronter gode caser fra inkluderende kulturarbeid.  

  • Det blir også øvelser og gruppearbeid gjennom TrAPs workshop om rasisme i kulturlivet.

  • Og du en unik mulighet til å booke en-til-en rådgivning med en «Kritisk venn».  

  • Pluss kulturelle innslag.

Meld deg på og få tilgang til ...

Kompetansehevende og Inspirerende video-innlegg

Kulturelle innslag

Interaktive kurs og workshop

Påmelding er gratis

En-til-en mentor-samtaler

 

PROGRAM:  Lytt!  Lær!  Gjør!

LYTT!

I denne bolken får du servert videoer fra unike stemmer i dagens debatt, som vi håper inspirerer. Du kan lytte til videoene når du ønsker det når LABen er åpen 13. til 14. oktober. 

- Vi skal INN - for et kulturliv med mer plass til flere

Foreningen INN ved Monica N. Ifejilika

- Mangfold - Hvorfor, hvordan og for hvem?

Michelle A. Tisdel 

- Hvordan du lykkes med mangfoldskommunikasjon?

Umar Ashraf 

-Et inkluderende museum - kulturelt mangfold i praksis. 

Anders Bettum fra Interkulturelt museum

 

LÆR!

I denne bolken lærer du om egne stereotyper og lærer om hvordan du kan konfrontere disse sammen med andre. 

- LUNSJ – Video om matlaging med Globus-kokkene 

Lag sudanesisk lunsj sammen med Globusfestivalkokkene Hasan og Gada eller kanskje du har mere lyst på mat fra Venezuela? Lær deg å lage arepas med Desiree og auberginesalat med peanøttsaus og yoghurtdressing fra Sudan.

- Kulturelt innslag

Demo

- Workshop om rasisme i kulturlivet

TrAP Transcultural Arts Production

Velkommen til en digital workshop hvor vi vil utvikle en felles forståelse av hvordan rasisme i kulturlivet kan se ut.

Gjennom øvelser og gruppearbeid er det dette vi skal finne ut av! Og hvis vi kan snakke ærlig om problemene, kan vi skape en faktisk fremgang!

Les debattinnlegg om workshopens grunnlag her: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/awKVo7/er-du-en-hvit-person-da-kan-du-velge-om-du-skal-bidra-til-aa-gjoere-nor

GJØR!

I denne bolken må du faktisk sørge for en endring i egen organisasjon, guidet av en-til-en samtaler med kritiske kunst-venner.  

- En-til-en mentor-samtale med en «Kritisk venn»

Thomas Talawa Prestø, Ninos Josef & Alexander Montgomery-Andersen

- Kulturelt innslag

Asha Abdullahi,21 år, er en ung SLAM!poet som har gjort seg bemerket i Slam-miljøet i hovedstaden gjennom flere suksessopptredener på Oslos Slam-scene; Uhørt i Strøget. Hun skriver dikt om identitet, selvforståelse, samfunnsproblemer og krysningspunktene mellom disse temaene.

 
 
 

© 2020 by Interkultur.no